Deep Democracy
Savner du redskaber til at inkludere modsatrettede behov i hverdagen? Deep Democracy er en sydafrikansk metode, der skaber læring af modstand og uenigheder, så flere stemmer bliver hørt i beslutningsprocessen.
Deep Democracy er en verdensudbredt metode, der handler om at få alle stemmer frem, inddrage minoriteters synspunkter og nuancere debat og dialog. Et kursus i Deep Democracy er yderst velegnet til at udvikle arbejdet med klasserumsledelse.
På kursusdagen bliver du introduceret til det grundlæggende tankesæt bag Deep Democracy. Derefter vil vi bruge mest tid på gulvet til at arbejde med de konkrete øvelser.
Book et kursus i Deep Democracy
Ungdomsbyen tilbyder et endagskursus for lærere og ledere i Deep Democracy. Her kan du hente inspiration fra metodens tankegang og få nogle konkrete redskaber med hjem til undervisningen.
På endagskurset vil du bl.a. blive introduceret til følgende temaer og øvelser:
– Modstand og hvordan modstand kan bruges konstruktivt til at gøre debat og beslutninger i grupper klogere og styrke trivslen.
– En dialogøvelse, der kan bruges til at få alle stemmer om en given sag frem. Selv de tavse eller upopulære synspunkter skal på banen.
– En øvelse til en anderledes debatform, der kan bruges til at debattere brandfarlige emner og træffe beslutninger, hvor både minoritet og majoritet inkluderes.
Redskaber til din undervisning
Dagen er opbygget som en workshop. Vi skal arbejde med øvelserne i praksis med fokus på, at du herefter vil kunne anvende dem i egen undervisning.
Metoden rummer effektive og konkrete ud-på-gulvet øvelser til debat, beslutningsproces, idéudvikling m.m. Øvelserne sætter en tryg og struktureret ramme for meningsdannelse og egner sig til flere områder. Kontroversielle emner, evaluering af undervisning eller i forbindelse med faglige problemstillinger.
Rektor fra Kolding Gymnaisum, Momme Mailund fortæller, hvordan de bruger metoden:
”… lærerne bruger det pædagogisk som en variation i undervisningen, hvor de gerne vil have flere elever til at deltage aktivt i faglige diskussioner. I elevrådet har vi brugt det til at nedbryde nogle af de hæmninger, vi tidligere har oplevet.”
Oplevelser, erfaringer og redskaber fra kurset er direkte anvendelige på egen arbejdsplads og til samvær og samarbejde i mere private relationer.
Podcast om Deep Democracy
Børne- og Undervisningsministeriet har udviklet en podcast, der sætter fokus på Deep Democracy, dens formål og metoder. Du kan lytte til den ved at klikke her.
Er du interesseret i et forløb, kan du henvende dig til Ungdomsbyen på info@ungdomsbyen.dk
Har du nogle spørgsmål?
- Proces-, lærings- team og afdelingsledere i skolen.
- Tværfagligt
- Varighed 09:00-16:00