Medborgerskab i folkeskolen – når unge handler i fællesskab
’Medborgerskab i folkeskolen’ er en indsats i et partnerskab mellem Mellemfolkeligt Samvirke og Ungdomsbyen. Vi arbejder på op til 24 københavnske folkeskoler, initieret af Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.
Har I medborgerskab i højsædet i kommunen og på skolen? Og vil I gerne styrke fokus på aktivt demokrati og styrke fællesskabet?
’Medborgerskab i folkeskolen’ er en indsats i et partnerskab mellem Mellemfolkeligt Samvirke og Ungdomsbyen. Vi arbejder på op til 24 københavnske folkeskoler, initieret af Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.
På baggrund af skolens behov og kultur, skræddersyer vi et forløb, der sætter fokus på demokratisk medborgerskab og inkluderende fællesskaber med interaktive øvelser og offentlig aktionslæring.
Hvorfor denne indsats?
Indsatsen i Københavns Kommune er del af en strategi for antiradikalisering. Ungdomsbyens indsats hører under den forebyggende indsats, som er kendetegnet ved at have fokus på en bred målgruppe – alle elever – der skal løftes i skoler og fritidsinstitutioner.
Målsætningen er at styrke unges oplevelser af tryghed, tillid, sammenhængskraft og modstandskraft ved at udvikle sociale kompetencer, kritisk sans, samfundsengagement og ansvarsbevidsthed.
Se ekspertgruppens rapport her.
Hvordan kunne et samarbejde se ud?
Indsatsen består af tre elementer: Et undervisningskatalog, skræddersyede forløb over flere dage og en vidensdelingskomponent. Det skal understøtte skolens praksis og være et afsæt for skolens videre arbejde med fællesskab og medborgerskab. Et samarbejde består af:
Rammesætning
Et indledende møde mellem Mellemfolkeligt Samvirke og Ungdomsbyen (MSUB), skoleledelsen samt de lærere, som ledelsen vurderer, er vigtige for at forankre forløbet. Her kortlægger vi skolens udfordringer og potentialer, målgruppen, succeskriterier og forankringsstrategi.
Design og planlægning
På baggrund af mødet udarbejder vi et forslag til et konkret forløb i sparring med skolens ledelse og udvalgte lærere. Vi afholder en lærerworkshop om hvilke aktiviteter, der passer til elevgruppen.
Aktiviteter
Aktiviteterne har fokus på historiens og hverdagens helte, den demokratiske samtale, indsigt i styreformer og deltagelse, bevidstgørelse om stereotyper og fordomme, bud på gode aktioner og aktivt medborgerskab. Vi bruger rollespil, historiefortælling, talkshow, forberedelse af fiktive retssager og meget mere i sparring med lærerne.
Evaluering
Vi følger op med en evaluering og deling af vores erfaringer samt viden med andre skoler og elever på konferencer, som vi afholder løbende.
Hent informationsfolder om Medborgerskab i Folkeskolen.
Vil I være med?
Kontakt pædagogisk konsulent Liselotte Larsen for en uforpligtende samtale om mulighederne på ll@ungdomsbyen.dk eller 6098 7205.
Referencer
-
"Det var fantastisk! I kom og fremlagde bud på forløb, I lyttede til os og tilpassede det, vi gerne ville have."
Lærer fra Ellebjerg Skole -
"Jeg var lidt skeptisk i begyndelsen. Ofte er det jo sådan, at når nogen kommer udefra, betyder det ekstra arbejde. Men her var det en hjælp."
Lærer fra Ellebjerg Skole -
"Jeg har aldrig haft en debat før. Det var spændende. Når jeg ser en debat nu, tænker jeg på andre ting, debattøren kunne have sagt, og ting jeg selv ville have sagt."
Elev fra Højdevangens Skole