I juni introducerede Ungdomsbyen og Codan ”Sikker Online Skolepakken”, som er et skræddersyet undervisningsforløb i online sikkerhed til udskolingen. Over 850 skyndte sig at downloade materialet henover sommerferien for at få det med i deres årsplanlægning. Tilbagemeldingerne var meget positive, men flere lærere og SSP-konsulenter gav også udtryk for, at det ville være en god forebyggende indsats, hvis Sikker Online Skolepakken også fandtes til de mindre klasser. På baggrund af dette teamede Codan og Ungdomsbyen op igen for at udvikle Sikker Online Skolepakken til indskolingen og mellemtrinet.
Som forsikringsselskab har Codan viden om forebyggelse af skader og arbejder dagligt med rådgivning omkring sikkerhed på mange områder. Med Sikker Online Skolepakken stiller Codan denne viden til rådighed for at forebygge de skader, der kan ske online. Her er information og forebyggelse særligt vigtigt, fordi man ikke ”bare” kan reparere eller tilbagelevere materielle genstande, hvis skaden er sket online. Skolen spiller en væsentlig rolle i at gøre børn og unge i stand til dette, og derfor tager Codan initiativ til at ruste børn og unge online via undervisning.
Og der er grund til at ruste børnene til at begå sig på de digitale platforme, da de tidligere og tidligere begynder at bruge internettet. Rigspolitiet opfordrer også forældre til at interessere sig for, hvad deres børn foretager sig i den digitale verden, så de ikke kommer galt af sted. Rigspolitiet har ikke præcise tal på, hvor mange børn, der bliver udsat for digital kriminalitet, men deres faglige vurdering er, at det er stigende.
Færdigt undervisningskoncept målrettet 1.-6. klasse
Materialet gør det netop muligt at diskutere de faldgruber, børn kan komme ud for i deres hverdag ved at ruste dem til den digitale virkelighed, de allerede navigerer i – uden dog at opfordre til at oprette ulovlige profiler. Derudover er der et kæmpe spænd i abstraktionsniveau og hvad man laver på nettet i hhv. 1. og 6. klasser. Af den grund blev der lavet to forskellige slags undervisningsmaterialer: Et til indskolingen og et til mellemtrinet.
Til indskolingen er fokus lagt på at introducere børnene til internettet: Hvad er internettet, hvad kan man lave der og hvad skal man være opmærksom på? Til denne yngre målgruppe var det også vigtigt at have mere leg med i undervisningen, hvilket er blevet løst i form af quizzer, tegneøvelser og ”energisers”, ligesom sproget også er blevet tilpasset det niveau, som Ungdomsbyens pædagogiske konsulent vurderede, var passende.
Materialet til mellemtrinet er baseret på cases taget fra elevernes egen hverdag, som for manges vedkommende inkluderer sociale platforme som YouTube. Eleverne skal derfor lære, hvordan de fx gør deres profiler private, forstår at fremmede kan få kontakt til dem online og hvordan de laver et stærkt kodeord.
Testet i flere skoler
For alt undervisningsmateriale har det været en vigtig pointe, at børnene ikke skal skræmmes men i stedet gå fra undervisningen med en følelse af, at de har lært, hvordan de skal begå sig online. Det tyder på at være lykkedes, da en elev i 4. klasse udtalte efter at have testet materialet ”Jeg har lært, hvor meget der kan ske på nettet, men også hvad jeg selv kan gøre”, mens en elev i 2. klasse konstaterede: ”Jeg vidste ikke, at man kunne få indbrud på nettet, men det ved jeg nu.”
De lærere, der har testet materialet har været begejstrede: ”Lærermaterialet er overskueligt og let at læse. Godt det er så kort, så får man læst det hele. Jeg vil rigtig gerne bruge flere af øvelserne, nu jeg har prøvet dem, og eleverne syntes, det var sjovt”, sagde Rikke Bangsgaard, lærer i 2. klasse.
Birgitte Frandsen, der er lærer i en 4. klasse, sagde: ”Jeg synes materialet er rigtigt fint. Jeg føler mig rigtigt godt klædt på, og jeg var meget tilfreds med lærevejledningen, som var let at bruge. Jeg vil anbefale materialet til mine andre kolleger på mellemtrinnet, og så er det rigtig godt til vores klasselærermoduler.”
Formålet med alle tre skolepakker har været at tilbyde lærerne fleksible og færdige koncepter, som de kan bruge på alle skoletrin. De forskellige elementer kan bruges enkeltvis i klassen eller på et forældremøde, men kan også udgøre et fuldt undervisningsforløb.
Det indeholder Sikker Online Skolepakken:
- Cases taget fra børnenes egen hverdag og skrevet i deres sprog.
- Udførlig lærervejledning.
- Quiz.
- Vejledning og Q&A til forældremøder.
- Huskeplakat med den vigtigste læring.
Materiale til indskolingen og mellemtrinnet kan findes her.
Materiale til udskolingen kan findes her.