Dette er et redskab fra bæredygtighedskataloget. På baggrund af bekendtgørelsens mål for fagene på GF1 har vi udvalgt relevante verdensmål, der kobler sig til en række temaer. I denne guide giver vi konkrete idéer til, hvordan man under de enkelte temaer kan tone sin eksisterende praksis i en bæredygtig retning.
Materiale til download
Her kan du downloade Ungdomsbyens forskellige materiale til fri afbenyttelse:
Online skolepartnerskaber mellem Syd og Nord – Bæredygtighed, kulturmøde og global dannelse
Kataloget “Online skolepartnerskaber mellem Syd og Nord” – er et inspirationsmateriale for danske skoler, gymnasier og erhvervsskoler, der ønsker at engagere elever i global udvikling gennem bæredygtige online samarbejder. Her finder du praktiske værktøjer og vejledning til at skabe meningsfulde, virtuelle møder mellem elever og lærere på tværs af kulturer, med fokus på FN’s Verdensmål og globalt fællesskab.
Download ‘Online skolepartnerskaber mellem Syd og Nord’ som pdf
Kompetent til bæredygtighed III – Model-, metode- og eksempelsamling fra erhvervsskolernes arbejde med bæredygtighed
Kataloget “Kompetent til bæredygtighed III” er udarbejdet af Ungdomsbyen med støtte af UNESCO ASP. Kataloget er en model-, metode- og eksempelsamling, der viser, hvordan tre erhvervsskoler og gymnasier har haft fokus på uddannelsesledelse og gennemførelse af en bæredygtig didaktik på tværs.
Download ‘Kompetent til bæredygtighed III’ som pdf (A3)
Download ‘Kompetent til bæredygtighed III’ som pdf (A4)
Kompetent til bæredygtighed II – Best practice og brugbare redskaber
Til strategisk- og undervisningsbrug i grundskoler. STX, erhvervsskoler og -gymnasier
Kataloget “Kompetent til bæredygtighed II” er udarbejdet af Ungdomsbyen med støtte af UNESCO ASP. I kataloget har vi samlet eksempler på best practice og gode redskaber til strategisk- og undervisningsbrug i grundskoler, STX, erhvervsskoler og -gymnasier.
Download ‘Kompetent til bæredygtighed II’ som pdf (A3)
Download ‘Kompetent til bæredygtighed II’ som pdf (A4)
Bæredygtighedsspørgsmål til grundskolen
Hvor bæredygtig er din undervisning egentlig? Prøv at stil ‘bæredygtighedsspørgsmålene’ til dig selv, dit team, ledelsen og eleverne for at afklare, hvor I står.
Download ‘Bæredygtighedsspørgsmål til grundskolen’ som pdf.
Lærerens planlægningsredskab til grundskoler
Få et bud på lærerens planlægningsredskab og tjekliste til forberedelse og evaluering af undervisning med de tre bæredygtige dimensioner.
Download ‘Lærerens planlægningsredskab til grundskoler’ som pdf.
Download Word-skabelon til ‘Lærerens planlægningsredskab til grundskoler’_word-skabelon.
Fem bæredygtige anbefalinger fra Ungdomsbyen
Ungdomsbyen har samlet fem anbefalinger til dig, der gerne vil arbejde bæredygtigt i din undervisning.
Download ‘Fem bæredygtige anbefalinger fra Ungdomsbyen’ som pdf.
Redskab til undervisning i cirkulær økonomi
Hent Ungdomsbyen oversigt ned og brug den til at tone din undervisning i en mere bæredygtig retning. Lad dig inspirere og få kendskab til nogle af de mange nye cirkulære økonomi-former, som dine elever skal lære om.
Download ‘Redskab til undervisning i cirkulær økonomi’ som pdf.
9 tips til en god temadag om bæredygtighed
Skal I afholde en temadag for jeres elever og vil I gerne har tips fra andre skoler, som har erfaring med at afholde en Bæredygtighedsdag.
Download ‘9 tips til en god temadag om bæredygtighed’ som pdf.
Tips til din undervisning om klima
Få tips til din undervisning og gode hjemmesider, som du kan inddrage i din undervisning om klima.
Download ‘Tips til din undervisning om kilma’ som pdf.
Kompetent til bæredygtighed på erhvervsskoler og -gymnasier
– Best practice og brugbare redskaber
Kataloget “Kompetent til bæredygtighed på Erhvervsskoler og -gymnasier” er udarbejdet af Ungdomsbyen med støtte af UNESCO ASP. I kataloget har vi samlet eksempler på best practice og gode redskaber til at udvikle fremtidens bæredygtige erhvervsskoler og -gymnasier. Du kan downloade hele kataloget, eller downloade nogle af de redskaber, kataloget tilbyder herunder.
Bæredygtighedsspørgsmålene og proceshjulet
Bæredygtighedsspørgsmålene er et redskab fra bæredygtighedskataloget, og udgør sammen med proceshjulet et procesværktøj, som du kan bruge til at gøre dine eksisterende eller nye aktiviteter mere bæredygtige. Brug dem til at træne dit bæredygtige mindset: Følg processen, brug spørgsmålene og gør dine uddannelses- og læringsaktiviteter mere bæredygtige.
Download bæredygtighedsspørgsmålene som pdf
Lærerens planlægningsredskab
Lærerens planlægningsredskab er et redskab fra bæredygtighedskataloget. Det består af to dele:
Skabelonen (1) kan bruges af læreren til at planlægge nye og tilpasse eksisterende undervisningsforløb, som kombinerer uddannelsens faglige elementer med verdensmålene.
Tjeklisten (2) kan bruges af læreren til at sætte tanker i gang hos denne, når opgavernes indhold planlægges og evalueres. Spørgsmålene hjælper læreren til at vinkle sin undervisning i en bæredygtig retning, igennem de tre bæredygtighedsdimensioner.
Download Lærerens planlægningsredskab som pdf
Download word-skabelon til ‘Lærerens planlægningsredskab’_word-skabelon.
GF1: Hvordan toner du din eksisterende praksis?
Download GF1: Hvordan toner du din eksisterende praksis? som pdf
Epinions undersøgelse om undervisning i bæredygtighed på grundskoleområdet
Epinion har i samarbejde med bl.a. Ungdomsbyen foretaget en spørgeskemaundersøgelse, der belyser, hvordan lærere i grundskolen forstår bæredygtighed og aktuelt arbejder med at integrere bæredygtighed i undervisningen.
Download Undervisning i bæredygtighed på grundskoleområdet som pdf
Verdensmål flowchart
Flowchartet er en sjov måde at starte samtalen om FN’s 17 verdensmål, og få eleverne til at tænke over, hvilke mål de syntes er mest interessante at tale om.
Download Verdensmål flowchartet som pdf
Debatøvelse
Ungdomsbyen har udformet 11 talekort, der præsenterer en række argumenter for og imod et politisk emne. Øvelsen passer til grundskolen, og lægger op til, at eleverne med udgangspunkt i kortene selv skal tage stilling til de enkelte emner og debattere deres egne holdninger for og imod.
Dilemmaøvelse
Dilemmaøvelsen er en øvelse fra Ungdomsbyens kursus ‘Bliv generation verdensmål’. Øvelsen består af en række dilemmaer, der sætter eleverne på prøve ved at tage klimadebatten på en knivspids. Dilemmaerne lægger op til debat om forskellige bæredygtighedsemner, og kan bruges både i grupper og i plenum.
Download Dilemmaøvelsen som pdf
(Ud)dannet til bæredygtighed
Rapporten ”(Ud)dannet til bæredygtighed” afdækker, hvordan uddannelsessektoren, UNESCO og andre aktører omkring erhvervsuddannelserne kan være med til at tiltrække flere elever og løfte uddannelsernes kvalitet gennem arbejdet med en stærkere bæredygtighedsprofil.
Rapporten er udformet på opdrag af den Danske UNESCO-nationalkommission. Den er udarbejdet af Ungdomsbyen i 2019 med bidrag af data fra Danske Erhvervsskoler og –gymnasier.
Download den fulde rapport “(Ud)dannet til bæredygtighed” (pdf)
Download den journalistisk bearbejdede udgave af “(Ud)dannet til bæredygtighed” (pdf)
Download pixiudgaven af “(Ud)dannet til bæredygtighed” (pdf)
LARM-lærervejledning
Materialet er udarbejdet af Ungdomsbyen i samarbejdet med LGBT+ Danmark, LGBT-Ungdom og Sabaah. Materialet kan bruges til at lære eleverne om bl.a. normer, rettigheder, minorisering, identitet, medier og aktivisme.
Download LARM-lærevejledning som pdf
Ungdomsbyens Verdensmålskompendium
I kompendiet har Ungdomsbyen samlet en lang række undervisningsmaterialer, film, quizzer og initiativ, som man kan benytte i sin undervisning. Materialerne er opdelt efter klassetrin, og kompendiet indeholder også en nem oversigt over alle FN’s 17 verdensmål og deres delmål.
Download Ungdomsbyens Verdensmålskompendium som pdf
Ungdomsbyens konflikthåndteringshjul
Ungdomsbyen har udviklet et brugbart konflikthåndteringshjul, hvor du og dine elever får 13 eksempler på, hvad I kan gøre, når en konflikt er ved at optrappe.
Med hjælp fra grafiker Clémence Wambergue, har vi lavet en flot plakat, som I kan hænge op i jeres klasseværelse til inspiration og hjælpe det gode sammenhold lidt på vej.
Download konflikthåndteringshjulet som pdf
Ungdomsbyens 9 principper for god undervisning
Ungdomsbyens 9 principper er en gennemgang af en række principper, som vi mener, ligger til grunde for god undervisning. Materialet uddyber de 9 nedenstående principper, og er udformet med mulighed for at læser selv kan tilføje noter. Download folderen med de 9 principper som pdf
Ungdomsbyen postkort
Download postkort 1
Download postkort 2
Download postkort 3
Ungdomsbyens citatplakater
Ungdomsbyen har fået en række kendte mediepersoner til at udtale sig om, hvad det er vigtigt at huske som ung i dag. De er til fri afbenyttelse, og kan hænge i klasseværelset eller på skolegangene.
Download citatplakat: Micki Cheng
Download citatplakat: Anders Stegger
Download citatplakat: Mulle Skouboe
Download citatplakat: Mizz Privileze